Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Петльовден и Сретение Господне

Легендата обвързва празника с времето на османското робство

19.03.2019 | 14:39 Редактор: Тодор Петров
Историите ON AIR: Петльовден и Сретение Господне

Всяка година на 2 февруари църквата отбелязва празника Сретение Господне, а според народния календар е Петльовден. Според традицията на този ден всяка майка на момче трябва да принесе жертва – петел. 

Легендата обвързва това с времето на османското робство, когато се е събирал кръвен данък от християнските семейства. Тогава една жена от поморийското село Еркеч, днешно Козичино, отказала да предаде сина си на турците. Заявила, че по-скоро ще го убие, но няма да го направи еничар. 

"След като си тръгват тя го скрива и рано на другата сутрин хваща петела и на портата го коли, пръска наоколо с кръвта му и се прибира. И когато черкезите отиват, за да вземат момченцето, виждат навсякъде опръскано с кръв и се стъписват. Помислили, че тази майка наистина е заклала детето си. И оттогава те повече не вземали момченца за кръвен данък. Така тръгнала и традицията, че петелът се коли за здраве на мъжкото чедо в семейството", разказа пред Bulgaria ON AIR Вълкана Янкова, секретар на читалище "Просвета 1906" в село Козичино.

"Тук има една връзка между Петльовден и Бабинден. В този край при ваяците или вайковците се ходи при бабата, която кади под полите на булките с пожелание да имат мъжки деца. Докато на Бабинден мъжете не присъстват, на Петльовден те също могат да отидат при бабата", коментира доц. Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика на БАН.  

На 2 февруари църквата припомня времето, в което младенецът Исус Христос е бил заведен за първи път в божия храм. Денят е наречен Сретение Господне, защото тогава се случва срещата между праведния Симеон и божия син. Симеон бил един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията. Поръчката била от египетския цар Птоломей Втори Филадеф. 

Тържественото отбелязване на Сретение Господне започва от 544 година. Така се слага край на бедите, които са сполетели хората от Антиохия. 

За още любопитни факти гледайте цялото предаване

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК