fallback

По-добре от "Смяна на системата" е просто "Стига"

Коментар на водещия на "Необичайните заподозрени" - Георги Лозанов, по темите от седмицата

23.11.2018 | 00:00

Слави може и да се е отказал от девиза си „Няма такава държава, но има такъв народ”, както го подозират разочарованите му фенове, след като е способен да направи сговорчиво интервю с шефа на държавата – премиерът Борисов. Народът обаче не се е отказал – лозунгите на протестите пак са „Народът срещу партиите” и „Смяна на системата”. Разбира се, за граждански чувствителното ухо те звучат като музика от банциг. Защото какво по-зловещо от държава без партии – живели сме в такава, а по-добра система от парламентарната демокрация така и не е измислена. Народът пък е само една абстракция – красива в устата на поетите и удобна в устата на политиците.

Тези лозунги oбаче нямат особено значение, могат да са всякакви, достатъчно е, например, „Долу!”, „Стига!” или „Идваме!”, защото хората излизат на улицата, за да изразяват недоволството си, а не за да предлагат решения. Това е работа на друг, който има компетентността да го направи и засега мълчи. Очакването е по-скоро протестите да затихнат, жертва на собствената си обърканост, на професионални манипулатори и на приближаващата зима. И е много вероятно точно така да се случи, но проблемът ще си остане до следващата криза и до следващата пролет. И той е във все по-отчетливата потребност от смяна, но не на системата, а на политическите поколения в нея.

Вярно, че в световен мащаб тази смяна сякаш дава негативен резултат, защото според наблюдателите вкара в политиката първото поколение, което не помни Втората световна война и затова е готово да се поддаде на антилиберални настроения и кресливи национализми, така че ситуацията започна да напомня 30-те години на миналия век. У нас обаче е обратното – в политиката най-после може да навлезе първото поколение, което не помни комунизма и не носи неговите травми и зависимости. Поколение, което няма нужда да се справя с миналото си, за да предложи визия за бъдещето... То, най-малкото, ще сложи край на политически фарсове от типа на така наречените Обединени патриоти, проявили като по учебник недъзите на предишното поколение: враждебна реч, агресивност, психопатичност, мутренска предистория, ДС принадлежност, всичко за продан, включително и националната идентичност, кремълски връзки, антиевропейски нагласи, лош вкус и възпитание и пр. Протестите още от 2013-а са именно срещу това.

Целия коментар може да прочетете в Offnews.bg.

Тази вечер от 22:00 часа в предаването "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria ON AIR ще гостува политологът проф. Антоний Тодоров, който ще говори по първата тема. Втората тема ще коментират художникът Христо Алексиев и заместник-кмета по културата д-р Тодор Чобанов.

fallback
Още от Коментари
fallback