СБ: Световната икономика губи инерция

Един локомотив дърпа светът днес - САЩ. А това не вещае положително развитие на глобалната икономика, предупреждават от СБ в последния си доклад за развитието на света.

14.01.2015 | 16:30 Редактор: Делян Петришки
СБ: Световната икономика губи инерция

Световната банка намали своята прогноза за световния икономически растеж през тази година. Докладът изведе на преден план растящото несъответствие между САЩ и другите водещи икономики, коментира темата Нейра Чехич от Bloomberg. 

Главният икономист обрисува ситуацията по този начин: световната икономика  днес е много по-голяма, отколкото трябва да бъде. Все едно да имаме огромна влакова композиция, дърпана от един единствен локомотив – в случая Америка. Това не вещае положителни перспективи за развитие на света.

И ако от СБ подобриха становището си за щатския растеж, от институцията намалиха прогнозите си за еврозоната, Япония и Китай.

Турбуленциите на финансовите пазари, растящото геополитическо напрежение и продължителната стагнация в еврозоната или в Япония са сред водещите рискове за световното икономическо възстановяване.

Средните цени на петрола ще паднат с 32% през тази година, смятат от банката. Историческа справка ни показва, че спад от подобни мащаби добавя половин процент растеж по света. Това обаче може да не сработи през тази и следващата година, предвид слабото доверие, насърчаващо спестовността, а не разходите.