fallback

Румен Христов: Има риск да загубим около 400 млн. лв. евросредства за земеделие

Председателят на земеделската парламентарна комисия няма опасения за възстановяването на вече разплатени средства

03.12.2014 | 11:43 Автор: Мариета Иванова

Опасенията на председателя на Парламентарната комисия по земеделие Румен Христов по отношение на евросредствата за изтичащия период са по-скоро свързани с риска да бъдат загубени около 400 млн. лв.  най-вече заради изоставане и неусвояванe, стана ясно от коментара му в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.

По повод забавянето на избора на сертифициращ орган, който да одитира разпределението на средства от Държавен фонд „Земеделие“ Христов посочи, че няма опасения, че ще бъдат загубени средства.

Той поясни, че става въпрос за разходи от 2013 в размер на 1.3 млрд. евро или над 2 млрд. лв.

Христов посочи, че изборът на сертифициращ орган досега е стартирал три пъти, но заради обжалвания все още няма решение кой да изпълнява дейността. От 2 декември е отворен нов търг, като за участие в процедурата по пряко договаряне са били поканени четирите най-големи одиторски компании – „Ernst & Young“, „KPMG”, „Deloitte” и „PricewaterhouseCoopers“, като последната компания не е подала оферта.   

Христов подчерта, че до дни ще има и решение.

„Нямам притеснение за тези средства, но тази процедура трябва да се извърви. Има още малко време. До 31 януари  2015 е крайният срок. Това са вече разплатени средства от бюджета и одитът, който се прави в момента да е да каже, че те са извършени правомерно, за да получим средствата от Брюксел“, поясни още той.

На въпрос на водещата Йоанна Николова кой сектори са се справили най-добре през изминалия програмен период Христов посочи, че този на „зърнопроизводителите“. Той подчерта, че това е и секторът, получил най-много средства от Брюксел, затова през следващия програмен период по думите му следва да бъде обърнато внимание и на другите сектори – зеленчукопроизводство, овощарство и живнотновъдство.

 

fallback
Още от Коментари
fallback