fallback

Британската система за образование - полезна за българските деца и техните възможности?

"Учениците заедно с преподавателя си избират предметите, по които ще учат", каза Бистра Илиева

22.05.2023 | 20:12 Автор: Искра Ангелова

Най-важното е учителят да разпознава потенциала на ученика. Ние вече 27 години се стараем да помагаме на учителите и на учениците да се срещнат едновременно и да бъдат в този синхрон, който е необходим. Това каза управителят на образователната институция "Дабри" - Бистра Илиева, в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR - "Бъдещето: Образование".

"Ако ученикът няма ментор и няма до себе си учителя, който да го вдъхновява, няма как да бъде онзи успешният и реализираният. Бидейки иноватори, решихме да дадем възможността на една друга образователна система - британската, да покаже тази възможност и на нашите деца в България, защото традиционно нашият учител е перфектният учител, но той има нужда да намери среда, в която да покаже своето творчество и своето вдъхновение", допълни Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ именно британската система дава тази свобода на учителя.

"Учениците заедно с преподавателя си избират предметите, по които ще учат - това е много важен момент. Второ - учителят, бидейки до ученика, той му е партньор, той не е назидателят, който да каже: "Ти не си научил". Системата дава възможност да се покаже, че ученикът и учителят са един екип", подчерта още тя.

"Бордовете на Англия - там се спускат системите за проверка от Борда, а не от министерството, което също е много прогресивно. Така ученик и учител, когато са се подготвили, заедно отиват на това външно оценяване и заедно чакат своя резултат", добави управителят на "Дабри"

Илиева е категорична, че това е една изключително справедлива система.

"Във Великобритания 100% всички предмети до 10 клас се държат като матура. Това ти е първа степен на средното образование. Тук нашите не го въведоха така, но се надявам да го помислят, защото няма защо да даваме средства за външна оценка, ако тя не е крайна, и ако това няма значение", коментира още тя.

Бистра Илиева се съгласи, че при написването на учебниците за българските деца има тежест.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Коментари
fallback