Европейските лидери ще задълбочат санкциите към Русия, заяви Йовка Димитрова

Ограниченията са насочени към вече известните посоки - финанси и търговия

01.09.2014 | 09:50 Редактор: Ирина Георгиева
Европейските лидери ще задълбочат санкциите към Русия, заяви Йовка Димитрова

Лидерите на ЕС са взели политическо решение за разширяване и задълбочаване на санкциите към Русия във вече известните посоки - финанси и търговия. Това заяви кореспондентът на България Он Ер в Брюксел Йовка Димитрова в предаването Денят Он Ер. По нейни думи всички европейски лидери осъзнават, че повече рестрикции срещу Москва са свързани както със загуби за европейската икономика, така и към отделните страни членки. Четири от държавите членки - Словакия, Чехия, Унгария и Кипър, не са много щастливи от тези ограничения, но не са изявили категорично намерение да ги блокират, допълни Димитрова.

"Всички те са доста свързани икономически с Русия. Зависят от износа на своите стоки и капитали и се предполага, че ще бъдат силно засегнати от разширяване на санкциите. В крайна сметка трябва да изчакаме още една седмица ЕК да предложи точно какви ще бъдат санкциите, какъв ще е техният обхват." - обясни Димитрова.

В момента санкциите, които са в сила обхващат само сектори, от областите - търговия и финанси, уточни Димитрова.

"Например не се разрешава листването на руски държавни компании на европейските борси, но не всички компании са обхванати. По отношение на търговията - както е известно само търговията с плодове и зеленчуци е обхваната. В областта на енергетиката бяха засегнати главно технологиите с добива на шистов газ. Става въпрос за достъпа на Русия до европейски технологии, свързани с добива на шистов газ и с изследването на Антрактида. Сега намеренията е явно да се разшири това ветрило, за да бъде принудена Русия да се върне на масата за преговорите." - разясни Димитрова.

Димитрова коментира и фактът, че Доналд Туск трудно е взел решението да стане председател на Европейския съвет, заради предстоящите избори в Полша. Според Димитрова обаче, ситуацията с Украйна и Русия е един от основните мотиви, той да приеме поста.

По отношение на пресконференцията, която Кристалина Георгиева направи след срещата на лидерите, Димитрова заяви, че по този начин Георгиева е искала да изрази благодарността си към българското правителство и към хората, които я подкрепяха.

"Тя помоли за малко търпение до 8 септември, когато председателят на новата Комисия Жан-Клод Юнкер е обещал да огласи имената и разпределението по ресорите между кандидатите от 28- те страни. Пресконференцията беше само за българските кореспонденти, защото Кристалина Георгиева искаше чрез нас да се обърне към българските граждани, които изразиха завидна подкрепа по време на целия процес на номинацията." - съобщи Димитрова.