fallback

Вероятно е КТБ да не отвори врати на 20 октомври, смята Петър Илиев

Въпросът за оздравяването на банката вече е политически

29.08.2014 | 11:01 Автор: Ирина Георгиева

Вероятно е КТБ да не отвори врати на 20 октомври. Това заяви журналистът от вестник Банкер Петър Илиев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него в края на октомври по-важния въпрос ще е има ли държавата достатъчно пари, за да плати негарантираните влогове на вложителите. По думите му въпросът за оздравяването на банката вече е политически.

"Бяха поставени две дати, в които бе казано първо, че банката ще отвори и второ - ще стане ясно какво точно става с нея. Първата дата обаче не бе изпълнена и втората най-вероятно няма да бъде изпълнена. Хората, които имат вземания от тази банка, за вложителите - това вече е прекалено дълъг срок. Когато институциите излъжат стават като лъжливото овчарче и никой не им вярва." - обясни Илиев.

Когато банката отвори врати всички вложители ще имат достъп до парите си, коментира Илиев. Според него, ако не отвори, то това ще означава несъстоятелност на банката, а при такъв сценарии, въпросът е дали държавата ще разполага с достатъчно средства, за да се разплати с клиентите на КТБ. Експертът коментира и думите на Бойко Борисов, че вместо 6 млрд. лева, които са необходими в момента, то държавата трябва да изтегли 10 млрд. лева, по този начин:

"Само, че Бойко Борисов защо не се сети това да го говори и да действа, когато беше в Парламента и трябваше да се актуализира бюджета. Аз искам да попитам, Вие спомняте ли си какво каза? - "Да, ние ще подкрепим там актуализацията по повод лекарите. Попринцип сме съгласни с предложението да подкрепим правителството, айде от нас да мине. Благороден жест"." - подчерта журналистът.

В момента няма реални действия в посока оздравяване на банката, коментира Илиев. По негови думи такива действия се предприемат само, ако банката бъде поставена под специален надзор или ако се знае каква и колко е голяма евентуалната дупка в нея.

"Трудоемко е да се разбере колко е голяма тази дупка, защото изисква пълен и детайлен анализ на всички кредитни досиета. Това отнема време. Особено, ако липсват такива документи като текущ анализ на финансовото състояние на клиентите и т.н." - обясни Илиев.

За да се определи тази дупка е нужен голям човешки ресурс, както и определена сума пари, допълни журналистът.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Коментари
fallback