fallback

Нужно е шоково повишаване на цената на тока, твърди Красен Станчев

Една от основните задачи на енергийния съвет е да подготви системата за либерализиране

27.08.2014 | 10:50 Автор: Ирина Георгиева

Шоково повишаване на цената на тока с 40 на сто от 1 октомври е необходим сценарий. Такава теза изрази икономистът Красен Станчев в Сутрешния блок на България он ер. Според него една от основните задачи на енергийния съвет е да подготви системата за либерализиране.

"Имаме възстановяване на онези загуби, които са наложени с последните решения, т.е. това означава за последните около 14 месеца. Аз не смятам, че има кой знае какъв проблем с увеличаване цените на тока дори и с 40%. Защото в крайна сметка за онези, които са енергийно бедни ще има решение, което няма да ги засегне. Онези, които харчат много, а те са около 20% от населението ще си плащат толкова, колкото харчат. За тях това увеличение няма да бъде по-високо от това да речем от един малък процент от сметките за телефони на тези семейства." - коментира Станчев.

Смисълът на Енергийния борд е да въведе правила, които да не зависят от политическата конюнктура, заяви Станчев. По негови думи в други страни държавните регулатори изпълняват функцията на енергиен борд, но не и в България.

"Първо - от 2000 година до сега имаше натрупване на неефективности при вземането на решения за българската енергетика. Второто нещо, което имаме днес като резултат е, че имаме 8 цени. Един микс, който е три пъти по-нисък от енергийния микс. Той е три пъти по-нисък от цените на електричество в Унгария. Това означава, че износът на електроенергия от България субсидира и съседни икономики. В същото време това означава, че като искате да осъвременени примерно мрежата, то вие трябва да купувате съоръжения - трафопостове, жици и пр., които са цените в Унгария. Системата постоянно се декапитализира." - отбеляза Станчев.

Първата задача на Енергийния съвет е да възстанови законността. Най-рано обаче този съвет ще заработи около 10 септември и ще функционира около месец, заяви Станчев.

"За един месец не може да се свърши много. Може да се обединят членовете на този общ знаменател какво може да се свърши и да се създаде структура, която да взима решения." - допълни Станчев.

 

fallback
Още от Коментари
fallback