fallback

Емил Хърсев: Банките трябва да се научат да търсят решения на пазара

Публичните средства би следвало да се ползват на последна инстанция при спасяването на банките, коментира финансистът

21.08.2014 | 09:55 Автор: Мариета Иванова

и член на експертния съвет към работодателските и синдикалните организации, които анализират ситуацията в поставената под особен надзор КТБ - Емил Хърсев. Той допълни още, че  „теоретично по новата директива за уреждане на проблемите по оздравяване на банките публичните средства би трябвало да се ползват като последна инстанция“. - „Но както виждаме и по света, вместо последни, се ползват първи“, заяви финансистът.

Хърсев се позова на изявлението на финансовия министър, че няма излишък на публични средства и резерви и в този смисъл посочи, че е "добре банките и вложителите да търсят решение на проблемите на пазарите". Експертът е категоричен, че има възможност КТБ да се оздрави и стабилизира.

Хърсев посочи, че за целта трябва да се работи, като е необходимо цялостно решение, което да гарантира, че „веднъж освободена от особен надзор, банката може да се стабилизира и да се задържи и няма да изпита подобни проблеми“. Експертът коментира и, че няма нищо необичайно в отпечатаните от БНБ над 1 млрд. лева и  допълни, че това е рутинна практика.

„Има някакво ускоряване на графика на печатане, защото през това лято имаше един допълнителен фактор, тъй като в резултат на една паника имаше изтегляне на пари от банките. Предполага се, че една голяма част от тези изтеглени пари са попаднали във вид на хартия по трезорите. Сумата от 1 млрд.лева, с колкото намаляха парите в банките, е пренебрежимо малка. Депозитите са намалели с 1/45 часа от всички спестявания в банките. Но пък по хартиена маса са си доста, и разбира се, че БНБ трябва да обезпечи необходимата хартия- банкноти“, коментира Хърсев.

Вижте целият коментар от видео файла.

 

fallback
Още от Коментари
fallback