fallback

Валентин Радев: Човешка грешка най-вероятно е в основата инцидента в Костенец

11.08.2014 | 10:16 Автор: Ирина Георгиева

Човешка грешка е най-вероятната причина за инцидента във военния завод "Терем-Цар Самуил" ЕООД в Костенец. Това заяви Валентин Радев, председател на Сдружението на специалистите по боеприпасите в България в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него нормативната уредба в този сектор е усъвършенствана, но е нужно в такива заводи да работят повече експерти по боеприпасите.

"Заводът се занимава с ремонт на боеприпаси и, разбира се една част от тяхната палитра е и утилизация на боеприпаси. Аз считам, въпреки че разследването не е приключило, че това е човешка грешка. Значи едното е да бъде или умисъл, второто - сгрешена технология, и третото човешка грешка при добра технология и да не са спазени правилата," коментира Радев.

Експертът допълни, че най-вероятната причина е третата, но най-точно и ясно ще покаже разследването.

Той допълни, че от написаното в сайта става ясно, че е станл взрив "при унищожаване на барут от ракетни двигатели в една яма, при което прехвърча искра или парчета от това гориво е достигнало до чували, вероятно с тетрил, това е едно вещество малко по-мощно и по-чувствително от тротила. Вътре е имало и блескоселит и едни други вещества и затова е имало такъв бял дим. Те се запалват и след това се взривяват. Това, че това се случва по този начин и по тази технология, която е описана на сайта, води до мисълта, че това е човешка грешка - или чувалите не е трябвало да бъдат там, или пък количеството, което е било заложено в ямата за унищожаване на взривното вещество е било по-голям," коментира Радев.

Според него постоянно се случват подобни инциденти и това се дължи на факта, че в тези заводи не работят професионалисти.

"Тези хора, които се занимават с тази материя трябва да бъдат професионалисти и трябва да имат такова образование и това беше нашето притеснение в Костенец.Тук, ако откроим работниците, и тези, които се занимават пряко с боеприпасите, те работят в завода 10-20 години, те са местни от града и селото. Много е важно инженерният състав да бъде, включително и директорът, който посочихме, че не е специалист, а е професионалист в съвсем друга област и може би там е добър, но не е специалист по боеприпаси. И второто нещо и синдикатите винаги го посочват, че заплащането е ниско," Радев.

Пълния коментар на Валентин Радев вижте от  видео файла.

 

 

 

fallback
Още от Коментари
fallback