fallback

Л. Богданов: Редовният кабинет най-вероятно ще разплати гарантираните вземания на вложителите в КТБ

05.08.2014 | 12:35 Автор: Ирина Георгиева

Служебното правителство няма да разплати гарантираните вземания на вложителите в КТБ, а плащанията ще станат най-вероятно от редовния кабинет. Това коментира икономистът от Industry watch Лъчезар Богданов в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи, колкото по-дълго е затворена една банка, толкова по-малък шанс има да възстанови съществуването си.

"Последният анонс на БНБ от предишната седмица е, че това няма да се случи в близките два месеца и очевидно това се прехвърля като тежест и ангажимент за едно следващо правителство", заяви Богданов.

По думите му, за да се развие сценарият, в който служебният кабинет ще трябва да направи плащания, а няма да има пари, следва БНБ трябва да отнеме лиценза на КТБ в в следващите 30 и няколко дни, "което изглежда няма да се случи". Той подчерта, че теоретично това е възможно, "но с оглед на действията, които обяви Централната банка считам, че това няма да се случи".

Богданов заяви още, че "колкото по-дълго е затворена една банка, толкова повече намаляват шансовете тя да продължи да съществува, толкова повече има странични ефекти въррху икономиката и върху хората и бизнеса, които имат там влогове да си го получат".

До края на годината може да има актуализация на държавния бюджет, прогнозира Богданов. Според него заложеният ръст на приходите е доста смел и е било очевидно, че ще има по-голям дефицит от очакваното.

"Изпълнението на бюджета не вървеше много добре от началото на годината, както по отношение на неизпълнението на приходите. И то не защото приходите толкова лошо се изпълняват, а защото бяха заложени твърде оптимистични прогнози," обясни експертът.

Предизивкателството пред служебното правителство според икономиста ще разплащането на вече обещаните средства.

Пълния коментар вижте в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Коментари
fallback