fallback

Несигурността в страната е повишена, заяви Руслан Стефанов

Причините са ситуацията в Мизия и случилото се с КТБ

04.08.2014 | 11:17 Автор: Ирина Георгиева

Несигурността в страната е повишена, заради това, което се случи в Мизия, и заради случилото се в КТБ. Това коментира икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи сегашното правителство завещава на следващите един труден за изпълнение бюджет.

Той поясни, че тези два риска няма как да бъдат предвидени.

"На практика не можем да знаем по време на служебното правителство или на другото правителство дали няма да излезе нова кавга или няма да има нов подобен проблем - т.е. това са непредвидимите рискове. Основната грижа на българските институции при една подобна ситуация, като тази с КТБ, са правата на обикновените вложители. Предвидимите рискове са ясни - сегашното правителство завещава на следващите един труден за изпълнен бюджет, но не и невъзможен," обясни Стефанов.

Икономистът подчерта, че ако сегашното правителство не гласува нов дълг, то следващите две правителства няма да имат буфер, с който да реагират при евентуална криза.

Той допълни, че приходите изостават спрямо това, което е заложено в бюджета.

"Заложеният бюджетен дефицит ще бъде изчерпан. Така че това, което ще бъде завещано на служебното и на следващото правителство до края на годината, ще бъде на практика абсолютно спазване на разходната част на бюджета. По този начин тези две правителства няма да имат нито един буфер, ако не гласуват нов дълг," коментира Стефанов.

Още по темата

Икономистът коментира и подписаното споразумение с американската енергийна компания Westinghouse за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Въпросът е защо се случва в последния момент", коментира Стефанов. По думите му подписаното споразумение е много характерно за случващото се в българската енергетика. Документът "просто е подписан от една група хора, за който никой не поема отговорност и не знае защо се е случило. Дори и мандатоносителят, в БСП се оказва, че няма никой, който да знае, че това е направено, кой го е направил и какви ангажименти са направени", с подписването посочи икономистът.

Вижте пълния коментар в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Коментари
fallback