fallback

Негласуването на бюджета за здраве е обезценяване на човешкия живот, коментира д-р Н. Болтаджиев

31.07.2014 | 08:15 Автор: Ирина Георгиева

Нужно е държавата да си плаща осигуровките, да бъде въведено регламентирано допълнително заплащане и да се дерегулира участието на държавата в здравеопазването. Това е рецептата на д-р Николай Болтаджиев за оздравяване на здравния сектор, която сподели в Денят Он Ер. По негови думи негласуването на бюджета за здраве означава обезценяване на човешкия живот.

Д-р Болтаджиев коментира, че здравеопазването у нас е най-евтиното в Европа и ако се поевтини още, последиците ще са пагубни.

"Средните, публичните средства на глава от населението за здравеопазване в България за година са 204 евро. Това е най-ниско в Европа. В държави като Германия и Франция, тези средства са над 3000. Люксембург над 3 600. Холандия над 3 800 на глава от населението. В България е най-евтиното здравеопазване и всяка една реформа, целяща да го направи още по-евтино, ще се отрази пагубно на това нещо," обясни д-р Болтаджиев.

Здравеопазването има цена, категоричен е експертът. По неговите думи това е трудът на лекаря, лекарствата, които трябва да се закупят, осигуряването на консумативи. Според него начинът да се плати тази цена е чрез събирането на публични средства - около милион и половина неосигурени, държавата да плати пълната сума на хората, които е длъжна да осигурява, и ако е необходимо-да се увеличи здравната вноска. Политически остава въпросът да се регламентира официалното доплащане, допълни д-р Болтаджиев.

"Доплащанията в България са 55% от общата сума. Значи излиза някъде с доплащанията към 400, тъй като това са публичните средства. А, ако говорим за 3000 в нормалните държави, това са около 80%. Така че, разликата е огромна. В България имаме най-евтиното здравеопазване. Не виждам как може да се намалят още средствата.Официалното доплащане би стимулирало доброволните здравноосигурителни фондове," обясни експертът.

Няма смисъл да се затварят болници, защото те така или иначе се увеличават, както се повишава и хоспитализацията, коментира д-р Болтаджиев.

 

 

 

fallback
Още от Коментари
fallback