fallback

Над 700 млн. тона е реколтата на пшеница в света тази година, коментира В. Симов

По-ниските цени за зърно не са изненада

30.07.2014 | 12:24 Автор: Ирина Георгиева

Не е изненада, че стартовите цени на реколтата на зърно тази година са по-ниски. Това коментира изп. директор на Стоковата борса Васил Симов в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи тази година реколтата от пшеница е по-голяма в сравнение с минали години, което логично означава по-ниски цени. 

"Реколтата наистина се оказа доста добра. Тя премина вече над 700 млн. тона спрямо минали години е 630-640 млн. тона. За тази година се очаква реколтата да е над 705 млн. тона. Само като чуете тези числа можете да предположите, че има свръхпредлагане на пшеница в световен мащаб. Такава е картината в ЕС и Черноморския басейн." - обясни Симов. 

Между 4,5 млн тона и 5 млн. тона ще е реколтата на пшеницата в България, при потребление на около 1 млн. и половина тона у нас, допълни Симов. По негови думи около 3 млн. тона пшеница е за износ, който започва през септември. Търси се хлебна и фуражна пшеница. Според Симов малкият капацитет на българските пристанища, спрямо другите в Черноморския басен, е пречка пред нашенския фермер да изнесе продукцията си. Всички държави, които искат да си реализират пшеницата, намалят цената, коментира Симов.

Очаква се малко по-високи цени след есента и началото на зимата, прогнозира Симов. По негови думи обаче тази година цените ще бъдат между 5 и 10% по-ниски в сравнение с предходната година.

Пълният коментар на Васил Симов и дали обстановката в Русия влияе върху пазара на пшеница в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Коментари
fallback