Търпим загуби в секторите транспорт, туризъм и търговия с недвижими имоти, коментира Г. Минчев

Причината е обтегнатите взаимоотношения между Запада и Русия

30.07.2014 | 11:24 Редактор: Ирина Георгиева
Търпим загуби в секторите транспорт, туризъм и търговия с недвижими имоти, коментира Г. Минчев

България търпи загуби в секторите транспорт, туризъм и търговия с недвижими имоти в следствие на поредното обтягане на отношенията между Запада и Русия. Това коментира зам.-председателят на Българо-Руската търговско-промишлена палата Георги Минчев в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му в тази сложна геополитическа ситуация Бълагрия се намира "между чука и наковалнята".

"Последствията може да бъдат разделени на преки и косвени. Преките до момента са в секторите транспорт, туризъм и търговия с недвижима собственост. В сектор транспорт прогнозата ми е, че ще има устойчиво поскъпване на транспортната съставляваща на нашия износ за Русия и страните от ОНД се оправдаха в лошия вариант - не само, че има поскъпване, а има и физическо затрудняване за преминаване през тези райони, в които се водят бойни действия." - коментира Минчев.

Нарушени са основни доставки на суровини и метали от Украйна, което затруднява фирмите, които разчитат на тях, допълни Минчев. По негови думи това от своя страна лишава транспортния сектор от работа по обслужването на тези договори.

"В туризма, това, което имам сведене от мои колеги от УС на браншовите организации, показва, че за първи път тази година ще имаме спад на приходите в туризма. До сега и през последните имахме устойчив ръст." - обясни Минчев. 

Секторът на недвижимите имоти у нас определят като "внезапна смърт" Обтегнатите отношения между Русия и Запада. 

България трябва да си изкара поука от кризата в Русия какви грешки не трябва да се допускат, подчерта Минчев. Според него макар и да има конфликти в ЕС, то няма да е полезно някоя от страните да се противопостави срещу санкциите на Русия.

Пълният коментар в следващия видео материал: