Румен Овчаров няма амбиции към председателския пост в БСП

03.07.2014 | 23:32
Румен Овчаров няма амбиции към председателския пост в БСП

Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и член на НС на БСП заяви, че няма амбиции за председателския пост на БСП. "Не се виждам като новото лице и лицето на промяната", каза той.
В предаването Денят он ер с Веселин Дремджиев на 3 юли Овчаров прогнозира сериозен пленум на партията на 5 юли, събота и заяви, че опитът да се потуши напрежението в БСП с обещания и заплахи няма да успее.

Той оцени резултата на БСП на европейските избори като катастрофална заради неизпълнение на ангажиментите в социалната сфера и заради непоследователността към коалиционните партньори.

Румен Овчаров коментира и информацията, публикувана в японския вестник Nikkei от 3 юли, че Уестингхаус може да спечели договора за строителство на новия реактор на АЕЦ Козлодуй за 4,8 млрд долара като обясни, че за два реактора в Белене цената е била 4 млрд.
Според него от четирите милиарда за Белене два са вече платени, след проведен конкунс с участие на американска компания.

Целият разговор в студиото - във видеото.

Вестник Nikkei съобщи на 3 юли, че Westinghouse Electric се очаква да постигне сделка в близките дни за строителство на ядрен реактор в държавната АЕЦ в България.
Според японското онлайн издание, което не цитира източника си на информация, американското дружество на японската Toshiba е във финалната фаза на преговори по базов договор с Българския енергиен холдинг за реактор 1-1,2 млн киловатчаса и пусков срок около 2025г. Nikkei Asia съобщи и ориентировъчна цена, 500 млрд йени, или около 4,87 млрд щатски долара.
Според изданието Westinghouse може да получи и дял в "ядреното дружество" на българската фирма и че договор може да бъде сключен по-късно тази седмица.

 


В отговор БЕХ опроверга информацията в електронно съобщение до медиите, в което се казва, че общата рамка на споразумението между страните не предполага поемането на ангажименти, а цената предстои да бъде уточнявана.

В уточнението на БЕХ, публикувано на сайта на компанията се казва:

"Преговорите с „Уестингхаус електрик кампъни" и „Тошиба" за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй стартираха още през декември 2013 г. , когато след  решение на Министерския съвет на Република България и решение на Министъра на икономиката и енергетиката беше подписано Споразумение за стратегически инвеститор. През изминалите шест месеца бяха проведени интензивни преговори за структуриране на проекта и по основните параметри на акционерно споразумение, по което страни са „АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД,  АЕЦ „Козлодуй" и „Уестингхаус електрик кампъни". Освен представители на страните в Споразумението, в преговорите взеха участие и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и „Български енергиен холдинг" ЕАД.  Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество между страните и на този етап не предполага поемането на каквито и да е ангажименти. Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договорът за инженеринг, доставка и строителство."