fallback

Китайската икономика мина критична точка

Джон Джу, главен икономист за Китай в HSBC

23.06.2014 | 14:15

Интервю на Джон Джу, главен икономист за Китай в HSBC за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг.

Подобрението беше всеобхватно. Имаше съживяване в производството, но също и продължително увеличение в поръчките за износ и повече нови поръчки като цяло. Изглежда, че икономиката премина през критичната точка.

През критична точка ли премина, толкова зле ли беше ситуацията преди това? Имаше някои месеци, в които производството се свиваше, но това може да се дължи и на материалните запаси. Данните за материалните запаси продължават да отбелязват спад през този месец. Трябва да гледаме напред.

Какво точно означава това, че материалните запаси намаляват? Означава, че са били продадени така че това е добре и в бъдеще производителите ще могат да произвеждат повече, ако търсенето продължи да е на такива нива.

Изглежда, че обещанието на китайския премиер Ли Къциян,че няма да има тежко приземяване за Китай беше спазено. Засега преминаването през критичната точка е добър знак. Разбира се това са началните моменти на възстановяването и тепърва ще има въпроси около устойчивостта и силата му.

Има и още много политики, които централната банка на Китай може да предприеме. Те предприеха мерки за изискуемите резерви, но могат да предприемат действия за лихвените проценти като цяло. Смятам, че засега ще изчакат да видят дали данните за активността ще подвърдят данните от тези водещи индикатори, като цяло ще изчакат още, за да преценят какво друго могат да направят. Прав сте, че има много политики, които могат да предприемат и смятам, че ще продължат да се придържат към разработването на месечни планове,които да отговарят на промените в средата.

 

Още по темата

Да погледнем и какво се случва с данните  за кредитирането през май. Кажете ни нещо по въпроса. Като цяло тенденцията е такава, че централната банка на Китай иска да  подсигури достатъчно ликвидност в банковата система. Видяхме някои изолирани намаления на изискуемите резерви на банките, което освобождава паричната система. Всичко е в духа на министимулите.

Намаляването на изискуемите резерви освобождава много повече средства, с които банките да могат да кредитират. Може ли това да повлиея на търсенето в икономиката. Да, смятам, че ефектът от политиките на централната банка на Китай през последните месеци се натрупа. Ще мине малко време докато видим пълния ефект в данните за икономическата активност, защото резултатите от подобни политики обикновено идват със закъснение. Според нас може да видим още.  Има и някои рискове,по-специално в имотния пазар.

Смятате ли, че китайската валута е оценена справедливо в момента? Мисля, че да. Йоанът може да стане по-волатилен,но в момента не смятам, че е подценен или надценен.

Според някои имотният пазар е най-големият проблем пред китайската икономика. Сългасни ли сте или смятате, че историята много сераздухва? Има някои знаци, които показват, че цените и продажбите на имоти падат и инвестициите в строителството също намаляват. Въпросът е какво може да компенсира тези ефекти. Много от министимулите бяха насочени към изграждане на инфраструктура и има още неща, които могат да бъдат направени в тази насока.

 

fallback
Още от Коментари
fallback