Фондовите борси в България, Македония и Хърватия интегрират пазарите си

20.05.2014 | 18:15 Редактор:
Фондовите борси в България, Македония и Хърватия интегрират пазарите си
Фондовите борси в България, Македония и Хърватия интегрират пазарите си

Фондовите борси на България, Македония и Хърватия основаха обща компания, със седалище  Скопие. Целта на компанията е да създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези три пазара, съобщават от БФБ-София. Чрез създаването на единна точка за достъп, членовете на всяка от трите борси ще имат възможност да подават поръчки за изпълнение към членовете на останалите посредством стандартен интерфейс. Сетълментът на всички сделки, сключени по този начин, ще се осъществява по досегашния ред, тоест – по сметки в местните депозитарни и клирингови институции, се посочва в съобщение на сайта на борсата. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

„Ние обмисляме от известно време възможността да подобрим видимостта и ефективността на нашите пазари и този модел на сътрудничество се очерта като логично решение“, коментира Ивана Газич, председател на управителния съвет на Загребската фондова борса. И допълва „Ние вярваме, че подписването на първото споразумение за безвъзмездна помощ трябва да бъде финализирано до няколко седмици и сме близо до окончателния текст на документа.”

 

Главният изпълнителен директор на Македонската фондова борса Иван Щериев посочи, че това сътрудничество ще позволи на инвеститорите да достигат пазарите по по-лесен начин, като има вероятност и други регионални борси да се присъединят към проекта в бъдеще.

 

Следваща стъпка е да се внедри технологично решение, което да осигури извършването на поръчките. Плановете са това да се случи през следващата година.

 

Изпълнителният директор на БФБ-София също изрази оптимистичните си прогнози по повод предстоящата интеграция. Специалното интервю, което Иван Такев даде за телевизия България он ер, може да проследите в прикачения видео материал.