Четирима отиват на съд за убийството на Марангозова, следили я близо месец

Единият от обвиняемите бил служител на Национална служба за охрана

25.08.2021 | 11:10 Редактор: Здравко Черкезов

Военно-окръжна прокуратура - София внесе в съда обвинителен акт срещу четири лица за умишленото убийство на Станка Марангозова, извършено през октомври 2019 г. в София. 

Единият от обвиняемите бил служител на Национална служба за охрана (НСО) към момента на престъплението, посочват от прокуратурата. Той и още двама са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им.

Като извършил на убийството е предаден П.К., който на 10 октомври 2019 г. е проследил жертвата до блок в столичния квартал "Младост". Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета П.К. държал пистолет със заглушител. 

След като Станка Марангозова свалила стъклото, той произвел три изстрела. На жертвата били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта ѝ. 

Другите трима обвиняеми по досъдебното производство - включително бившият служител на НСО, са предадени на съд като подбудители и помагачи в извършване на престъплението. 

46-годишната Марангозова е била следена близо месец, включително с използване на технически средства - тракер за определяне на местонахождението ѝ. П.К. е опитал да прикрие следите от престъплението като изгорил дрехите си. След убийството престъпната дейност на обвиняемите е продължила.

Освен като подбудител и помагач в извършването на убийството, бившият служител на НСО е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици и на боеприпаси, както и за участие в организираната престъпна група за разпространение на наркотични вещества. 

В хода на разследването са разпитани над 50 свидетели, извършен е следствен експеримент и множество експертизи - съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др. 

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.  Предстои Военният съд в София да насрочи делото за разглеждане.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
В това НСО само престъпници и мафиоти ли работят? Сигнализирай за неуместен коментар