Родена тук, но без паспорт: Момиче от Бургас може да бъде депортирано в Армения

Изабела не може да си изкара дори диплома за средно образование, тъй като няма лична карта

15.05.2019 | 19:02 Редактор: Бойко Димитров
Родена тук, но без паспорт: Момиче от Бургас може да бъде депортирано в Армения

Mомиче от Бургас се бои, че ще бъде депортирано от България, въпреки че това е нейната родина. Това е поредния случай на чужд гражданин, роден у нас, който живее без български документ за самоличност. 

Изабела е на 23 години. Родителите ѝ идват от Армения в България през 1994г. Момичето се ражда в Бургас. Там посещава детска градина, учи до 12 клас, полага задължителните матури, но не успява да се дипломира, защото няма български документ за самоличност. 

"Въпреки, че съм завършила средно образование не мога да получа дипломата си, тъй като нямам лична карта с ЕГН или личен номер. Имах огромно желание да продължа образованието си и да се развивам в сферата на психологията или туризма. За съжаление родителите ми през годините така и не успяха да ми издадат документи за пребиваване", казва Изабела Степанян.

Така мечтите на Изабела потъват в празнотата на закона у нас. В момента момичето се води като незаконно пребиваваща в България. Случаят с Изабела не е единствен. Наскоро арменеца Давид, който от 3 годишен живее в Несебър, попадна в бежански лагер при рутинна проверка, тъй като се оказа без самоличност. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК