Топи ли се населението на България?

Прогнозата е, че през следващата година българите ще бъдат под 7 млн. души

09.07.2018 | 22:28 Редактор: Лазарина Колчагова
Топи ли се населението на България?

Топи ли се населението на България? Прогнозата на Националния Статистически Институт е, че през следващата година българите ще бъдат под 7 млн. души. 

Ново преброяване ще има през 2021-а. Очаква се то да струва повече от това преди 10 години, за което бяха похарчени над 27 млн лв.

Причините за намаляващото население на страната не са нови. Раждат се много по-малко деца отколкото умират хора. Това се дължи основно на влошената възрастова структура на населението, като естествено дял има и миграцията. 

Колко обаче е реално населението на България ще разберем през 2021 година, когато е следващото преброяване. Все още се уточнява точно кой метод да се използва за преброяването – класически, електронен или комбиниран. 

От НСИ се надяват все повече хора да се преброят по електронен път, тъй като по данни към края на миналата година близо 70 на сто от българите имат достъп до интернет.  

От НСИ все още не са решили и дали в допитването да бъдат включени въпроси за етнос, вероизповедение и майчин език. Стои въпросът и колко графи за полово определяне да бъдат обособени. 

От НСИ уверяват още: общият регламент за защита на личните данни няма да попречи на изследването. 

Гледайте репортажа във видеото.