Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

За последните археологически открития

Колизеумът на Сердика е побирал 50000 души

20.08.2018 | 11:36 Редактор: Зара Паталева
За последните археологически открития

Последните големи археологически открития за пореден път показват че живеем върху земя криеща изключителни исторически артефакти. Сердика е била град в десетката на римските градове, особено в периода на войнишките императори, на Юстиниан и Константин Велики. Колизеумът на Сердика е събирал 5 000 зрители, гладиаторската арена е била само с 10 метра по малка от тази на римския колизеум - разказа в предаването "Операция История"  по Bulgaria ON AIR археологът доц. Тодор Чобанов, който е  и зам.-кмет на София.

В столицата се пази и уникална каменна обява, която рекламира гладиаторски боеве за да бъдат посетени от населението. 

Възходът на римска Сердика се обяснява най-вече с стратегическото положение в центъра между Запада и Изтока. По време на многобройните войни през нея са преминавали много от римските легиони. Между другото от Сердика е родното място на император Галерий.  

"Симеон Велики е изключителна фигура. Той е българският владетел най-интерес за чуждите историци, по една причина той е бил близо до това да стане византийски император, а това означавало да бъде господар на света. Той не самозванец , той коронясан за "василевс на българите" законно, с прочитане на специална молитва от ромейския патриарх. Всъщност той е първия български цар, титла равнозначна на император“- разказа известния ни историк доц. Георги Николов.  

"Симеон е  от най-образованите владетели на своето време. Това настина е златен век не само за българското оръжие, но най-вече за българската книжнина. В историята няма "ако", но без ролята на Симеон и учениците на Кирил и Методий , една страна дори като Русия можеше да има съвсем друга културна съдба, тъй като Рус получава религиозните книги на старобългарски език, а не на гръцки. Битката при Ахелой е настина грандиозна. Спори за числото на воините , но вероятно е ромейската армия да е била около 50000 души , а българската около 30000.

Ахелойската битка струва на Византия 2 тона злато, 450 килограма са платени на печенегите да ударят България в гръб, 750 килограма като откуп на арабите за да има мир и да върнат хиляди пленени ромейски воини, и 1 тон е отишла за заплата на самата войска, за да бъде тя мотивирана- коментира доц. Георги Николов.   

 

Втора част гледайте тук >>