Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Горан Серафимов: Хората в Северна Македония са жертви на голяма пропаганда 

Според него се премълчават важните новини като преговорите на Албания в ЕС, а се пише за старта на отоплителния сезон в Скопие 

20.10.2024 | 20:30 Редактор:

Нещата в Северна Македония са далеч от добре. Това заяви в предаването "Операция История" сънародникът ни от РСМ Горан Серафимов.

По думите му в последния месец и половина се вижда голямо напрежение между България и Северна Македония вече на високо политическо ниво.

"Това е вследствие на лъжливия PR, който властите в РСМ искаха да направят, че България ги спира в пътя им към ЕС. Това е една голяма лъжа", категоричен не Серафимов.

"Албания започва в Люксембург преговорите с ЕС. А Македония може да започне още утре, ако изпълни първото от 5-те условия в т.нар. "френско предложение" - да вкара българите в Конституцията", каза още той пред Bulgaria ON AIR.  

"Хората са жертви на една голяма пропаганда. Там се разказват някакви сладки приказки. Днес топ новина трябва да е започването на преговорите на Албания. Но топ новина там, във всички медии в Македония е, че в Скопие започва отоплителният сезон", възмути се Серафимов. 

Там се извършва една още по-голяма кампания срещу България и българите, каза още Серафимов и призна, че се страхува, че може отново да пострадат българите в РСМ.

"Речта на омразата вече не се шири само в социалните мрежи, но и на най-високо политическо ниво", посочи събеседникът. На въпрос на Росен Петров може ли да се стигне до още по-големи ексцесии, Серафимов отговори така: "Аз се надявам, че няма, но се страхувам. Ако аз съм тук, нашите братя и сестри сме ги оставили там и те са подложени в последните години на сериозен натиск, на сериозен терор. Страхувам се да не се случи нещо по-страшно от палежа на клуба в Битоля или пребиването на хора там." 

Целия разговор гледайте във видеото.