Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Непознатият Михаил III Шишман Асен: Най-могъщият измежду българските олигарси

Историкът Лъчезар Кръстев описа царя като трагична фигура с много неочакван край 

13.10.2024 | 18:01 Редактор:

Трагична фигура с много неочакван край. Така историкът Лъчезар Кръстев описа цар Михаил III Шишман Асен в рубриката "Тяхната история" в предаването "Операция История".

"Много интересна личност, много енергична. Шишман се появява на едно място, което е много интересно в късното българско Средновековие и най-вече Второто българско царство", каза историкът. И подчерта: "В Търново все драпат да са самостоятелни, независими, да не си плащат данъците, да не признават царя в Търново и да не признават и Търновската патриаршия. Та Шишман се появява в края на 13 век."  

"Първите сведения за Михаил Шишман са тези от 1313 година вече като деспот. Знаем, че той вече е бил женен за една сръбска принцеса Анна-Неда... Второто му появяване изненадващо е в едни унгарски документи, в които той  се държи доста агресивно по отношение на Унгарското кралство. Оказва се, че той подпомага един много сериозен бунт срещу централната власт", разкри още Кръстев пред Bulgaria ON AIR.  

"Михаил Шишман става цар през 1323 година, когато много рязко и внезапно умира младият цар Георги II Тертер. Там е много оплетено, много е сложно. Аз лично смятам, че Георги Тертер е убит. Не го смятам само аз. И други историци го смятат. И на сцената излиза самият Михаил Шишман, определян като "най-могъщият между българските олигарси", разказа още историкът.

Гостът разкри интересни подробности за живота и смъртта на царя. 

Целия разговор гледайте във видеото.