Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Йордан Миленов за Софийската Света гора: Благословени сме от Господ

Историкът разказа интересни факти за християнските храмове, с които е осеяно Софийското поле 

13.10.2024 | 17:08 Редактор:

Църквите в Софийската Света гора са хилядолетни и носят в себе си много история и духовност. Това заяви в предаването "Операция История" историкът Йордан Миленов.

"Софийското поле е много голям район, много пъти неглижирано, но в момента София би могла да расте много, защото има много накъде да отива", посочи гостът. По думите му темата е неглижирана, а в Софийско има много църкви, параклиси и свещени места, които са запазени от Средновековието

По това време в Софийско поле е имало много динамика, отбеляза Миленов. "После е имало спокойни периоди, през които манастирите се възстановяват. От 15 век нататък изчезват тези местни първенци от християнски произход и трайно се настаняват компактни маси от мюсюлманско население. И оттам вече нещата за българския народ стават доста по-сложни. Разрушени са много манастири и впоследствие не са възстановени", каза още историкът пред Bulgaria ON AIR. 

"Благословени от Господ сме, че можем да отидем до Германския манастир и там да се запали една свещ, да се отиде в Бухово, тази малка черквица… Това са места, в които нашата духовност е съхранена. Аз не мога да се сетя за български град, който да има толкова много духовни точки. Търново, Пловдив - безспорно, но София е един флагман на тази тенденция. И е хубаво освен телефоните, фейсбуците и тези неща, хората да отидат да видят, да се заредят сред чистата природа, да помислят и за миналото си - откъде идват и накъде отиват", заключи историкът. 

Целия разговор гледайте във видеото.