fallback

Васил Виденов: Петър Берон е повече от "Рибния буквар"

Младият актьор определи бележития българин като изключително добра личност

06.10.2024 | 20:30 Автор: Надя Хамдан

Петър Берон се свързва с "Рибния буквар", но това не е единствената му заслуга. Това заяви в предаването "Операция История" актьорът и участник в проекта "Непознатият Петър Берон" - Васил Виденов. В рубриката "Тяхната история" разказа за живота на една от най-важните фигури в националното ни Възраждане.     "Роден е в Котел около 1799 година. Той е бил изключително наблюдателен и любопитен. Даже е помагал на своя даскал в местното училище, като обучавал други деца, които изостават. Той е петият син от занаятчийско семейство", разказа Виденов пред Bulgaria ON AIR. 

Актьорът сподели, че припознава основните принципи от живота на Берон: "Че човек трябва да учи това, което му е на сърце, че е хубаво да се гледа добруването. Петър Берон е бил една изключително добра личност, свестен човек. В душата му е било именно това - общото добруване на хората. И по този начин е работил винаги", разкри Виденов.  

На въпрос на Росен Петров - може ли да се запали искрата, любородието в младите, актьорът отговори така: "Може, напълно е възможно. Ние самите сме изключително критични към себе си. Бил съм извън България няколко пъти. Никой не ни хули толкова, колко самите нас", обобщи Виденов.   

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback