Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Васил Виденов: Петър Берон е повече от "Рибния буквар"

Младият актьор определи бележития българин като изключително добра личност

06.10.2024 | 20:30 Редактор:

Петър Берон се свързва с "Рибния буквар", но това не е единствената му заслуга. Това заяви в предаването "Операция История" актьорът и участник в проекта "Непознатият Петър Берон" - Васил Виденов. В рубриката "Тяхната история" разказа за живота на една от най-важните фигури в националното ни Възраждане.  
 
"Роден е в Котел около 1799 година. Той е бил изключително наблюдателен и любопитен. Даже е помагал на своя даскал в местното училище, като обучавал други деца, които изостават. Той е петият син от занаятчийско семейство", разказа Виденов пред Bulgaria ON AIR. 

Актьорът сподели, че припознава основните принципи от живота на Берон: "Че човек трябва да учи това, което му е на сърце, че е хубаво да се гледа добруването. Петър Берон е бил една изключително добра личност, свестен човек. В душата му е било именно това - общото добруване на хората. И по този начин е работил винаги", разкри Виденов.  

На въпрос на Росен Петров - може ли да се запали искрата, любородието в младите, актьорът отговори така: "Може, напълно е възможно. Ние самите сме изключително критични към себе си. Бил съм извън България няколко пъти. Никой не ни хули толкова, колко самите нас", обобщи Виденов.   

Гледайте целия разговор във видеото.