fallback

Изумителните открития от Ветрино: Хипотези за двойните погребения

Археологът доц. Стефан Александров и експертът по културни ценности Росица Манова разкриха своите хипотези за находките

06.10.2024 | 18:17 Автор: Надя Хамдан

Тези двойни погребения, или даже на повече от двама индивиди, изобщо не са някаква сензация. Това заяви в предаването "Операция История" археологът доц. Стефан Александров по повод разкопките във Ветрино, при които бяха открити останки на мъже, погребани по двойки.

"По мои груби сметки над 20 такива гроба има проучени досега само в България и то само в Източна България", каза доц. Александров. Той разясни и какво означава това, че са погребани заедно.

"Фактите са такива - възрастни индивиди, два, три, четири от мъжки пол, погребани понякога в откровено еротични пози, понякога не в такива, прегърнати, един до друг, хванати за ръце. Хипотези много", каза археологът пред Bulgaria ON AIR. 

Експертът по културни ценности д-р Росица Манова разкри своята хипотеза: "Това, което личи в гробното съоръжение, е на първо място това, че единият е доминантен. Единият е покрит с червена охра както по черепа, така и до него се намира гробният дар, който е също червен. Докато при другия това нещо липсва, тоест единият е по-важен от другия."

Според нея може да става въпрос и за жертвоприношение.

"Това, което е възможно, е единият да е служил на другия по един или друг начин и точно поради това да е бил пренесен в жертва", заяви експертът по културни ценности.

Доцент Александров подкрепи тезата на д-р Манова, като отбеляза, че шансът хората, погребани в тези 20 и повече гроба да са починали или убити заедно е минимален.

"Поне един от тях е бил умишлено умъртвен след смъртта на другия", каза археологът и изброи възможните интерпретации: "Една е тази, че става въпрос за господар и слуга, възможно е двойки, които са се били заедно, както в Спарта, възможна е и тази еротична интерпретация." 

При всички случаи тези хора са били по някакъв начин близки, категорични бяха специалистите. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback