fallback

Историк: Няма нищо тайно и загадъчно в българските архиви

Валентин Събков е категоричен - ако общуваме нормално, държавите, в които има български архиви, ще ни ги върнат, макар и само копия

06.10.2024 | 17:33 Автор: Надя Хамдан

Няма нищо тайно и загадъчно в темата за българските архиви, изнесени от съветските войски след 9 септември 1944 година. Това заяви историкът Валентин Събков в предаването "Операция История". Той разясни: "просто съветската армия и нейните представители, както в повечето държави, откъдето са минали не само те, а всички съюзници и участници във войната, от всякъде са прибирали архиви." 

Събков цитира интервю от 2017 година на председателя на Държавната агенция "Архиви" пред "Дойче Веле", в което говори за близо 130 чувала с трофейни документи. "Г-н Груев обаче пропуска едно нещо. Да, истина е, изнесени са. Но той пропуска една малка подробност, не знам защо. Той никъде в своето интервю не споменава, че през 2008 година има доклад до г-жа Боряна Божашка, тогава председател на Държавната агенция "Архиви", в който доклад точно и ясно е описано къде какви документи се намират в Русия", разкри Валентин Събков.

Той допълни, че докладът е от сътрудници на агенцията, които са били в командировка в Москва, в съответния т.нар. трофеен архив.

Събков цитира и данни от документа, в които се казва, че на 21 април 1958 година са върнати на България 110 архивни единици.

"Това са архиви на Министерския съвет, документи на външно министерство, документи на вътрешно министерство, като там основното е как българската полиция е следяла съветските дипломати основно по време на войната", посочи историкът пред Bulgaria ON AIR.  

Събков подчерта още: "А колко други български архиви има в нашите съседни държави. За това също никой не говори и нищо не казва. Не защитавам Русия, не защитавам нито една друга държава, но в края на краищата нека да гледаме всичките равнозначно. Ако искаме да ни върнат архиви, да си ни ги върнат всичките. Не е ли така, така си е", категоричен беше историкът. И даде конкретен пример: "Съветският съюз и Румъния са ни дали много архивни документи, свързани с българската история."  

"Има документи. Ако се държим като нормални хора, общуваме нормално и си ги поискаме, те ще ни ги предадат - копия. Нито една държава няма да ни предаде оригинала", заключи Събков.  

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback