Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Тимен Тимев: Единствена ценност е хищническата амбиция да увеличаваме парите си

Започнали сме да живеем за парите, за да се издигнем и да имаме по-често ерекция, заяви философът  

29.09.2024 | 17:41 Редактор:

Емоционалните възможности носят ценностите. Интелектуалната хипертрофия доведе до намаляване и естествено редуциране на емоционалната натовареност за носене на ценности. Това заяви философът, лекар и писател Тимен Тимев в ефира на "Операция История".

По думите му човечеството днес се стреми да намали болките си.

"Но колкото повече намаляваме болките, толкова повече намаляваме чувствителността. А чувствата носят ценностите. Сега има една единствена ценност - хищническата амбиция да увеличаваме парите и състоянието, консумацията. Цялата икономика е икономика на парите. Забравяме, че парите бяха обменна монета, чрез която културата и природата можеха да обменят своите ресурси и енергии", каза Тимев пред Bulgaria On AIR

Той цитира своите изследвания, според които "цялата цивилизация е родена от постоянното отлагане на днешното удоволствие за утре, а на утрешното - за вдругиден. Така са издигнати и катедралите и храмовете, но и небостъргачите. Трудът е бил подчинен на идеали и на ценности и тогава е имало едно въодушевление, което се нарича ентусиазъм." 

"Оказва се, че днес живеем заради една трета заради парите, една трета, за да се издигнем в обществото и една трета, за да имаме по-често ерекция", обобщи философът. 

Целия разговор гледайте във видеото.