fallback

Български дипломат: Типична мизерна провокация от македонска страна

Георги Димов коментира напрежението между Скопие и София 

29.09.2024 | 17:05 Автор: Надя Хамдан

Скандалът с липсата на македонското знаме на снимката от срещата между президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев е провокация. Това заяви дипломатът от кариерата и бивш генерален консул в Одрин - Георги Димов в предаването "Операция История".

"Не само е провокация. Това е типична мизерна провокация от македонска страна", каза още той. Така гостът коментира напрежението по оста Скопие-София и изказването на вицепремиера на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николски, че българите са "мизерници". 

Димов заяви, че дори по време на войни не се случва това. И допълни, че трябва да се търси отговор на въпроса защо се стига до напрежението.

"В дипломацията и в политиката е така, пък и в живота, има взаимност, има реципрочност. Обикновено на двустранно равнище визитите се редуват. Например, държавен глава да кажем на Северна Македония идва на посещение у нас. След това нашият президент трябва да иде там, то е ясно. И от тази гледна точка нека да напомня, че сега беше ред на нашия президент да отиде в Скопие на официално държавно посещение", каза Димов.

Той уточни, че последното официално посещение е било на македонския президент Георге Иванов, който е бил в България през 2018 година по покана на президента Румен Радев. И допълни: "Питанката е защо в продължение на 6 години той не ходи. За да се отиде на едно такова посещение, трябва да има някакви очаквания, нещо да се случи, да се размрази това напрежение, да се подпишат някакви спогодби. А те не изпълняват самия договор нашия за приятелство и добросъседство." 

Дипломатът посочи, че РСМ има категорична позиция за вписването на българите в Конституцията.

"Те го казват вече съвсем откровено, че няма да впишат българите в Конституцията, независимо от двустранния договор и независимо от френското предложение. Даже лично министър-председателят Мицкоски определи това френското предложение, че това е само предложение, не е договор. Това е предложение, за да може да влезете в Европейския съюз. Това е оферта. Ако не я приемете, си е ваш проблем", категоричен беше Димов пред Bulgaria ON AIR.  

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback