Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

"Незабравимите": Българите, без които нямаше да празнуваме Независимостта

Авторът Тошо Пейков представи своя исторически фото-албум "Незабравимите" и разказа за големите българи, сътворили историята

22.09.2024 | 18:27 Редактор:

Незабравимите, българите, от които започва всичко - на тях е посветен историческият фото-албум на Тошо Пейков. Именно за тях разказа авторът в рубриката "Тяхната история" на предаването "Операция История". В ефир той показа уникални фотоси и очерта ролята на големите българи, заради които празнуваме националните си празници.  

"Без незабравимите, които са показани със своите лица, със своите фотографии и с някои репродукции в този албум, без тях нямаше да го има днешният ден, нямаше да имаме независимост. Всичко започва от тях, от тези българи, които отиват в първата, втората легия на Раковски, от баба Тонка Обретенова, за която румънският журналист Замфир Арбори казва: "Ще минат години, ще мине век, над българите в страдания и в радости ще бъде иконата, сянката на баба Тонка Обретенова. Това са те", каза Пейков.   

Преди три години той се заема да събере информация за жените-героини на българската история. С художника-дизайнер Христо Елезов събират албум от над 200 страници със 130 фотографии и репродукции.

"Те показват лицата, очите на тези хора, които са нашето наследство, те са нашата история. От тях тръгват огнените битки, Априлското въстание. От тях идва Съединението, защото само по време на Съединението и Сръбско-Българската война, няколко месеца, само от 1808 година до края на Първата световна война България може да се нарече независима. Българските държавници са вземали независимо своите решения", обясни още Тошо Пейков.

Гледайте целия разговор във видеото.