fallback

Историк: България не е можела да избегне комунистическия режим 

Доц. Светослав Живков коментира публикуваните наскоро най-нови архиви за навлизането на Червената армия в България през септември 1944 г.

22.09.2024 | 17:40 Автор: Надя Хамдан

България категорично не е можела да избегне своята участ - комунистически режими са се установявали практически във всяка страна, която е била под контрола на Червената армия. Това заяви историкът доц. Светослав Живков в предаването "Операция История". Той коментира публикуваните наскоро най-нови архиви за навлизането на Червената армия в България през септември 1944 година и поздрави Държавна агенция "Архиви" за публикуването им.

"Тези документи не са неизвестни на експертите, но бяха трудно достъпни за масовия българин. Това, което се прави, е част от т.нар. "архивна революция", посочи специалистът.  

Живков определи като преломен момент в нашата история навлизането на Червената армия.

"Събитията, които съпътстват навлизането на Червената армия в България, довеждат не просто до поредния преврат, каквито в България имаме три в десетилетията от по-ранния период, но до един коренен прелом, до ликвидиране на държавата в този вид, в който тя съществува и е учредена през 1878-79 година, до формиране на нов тип държава, на нов тип система - както политическа, така и икономическа. Наистина разломът е значителен. Вече как ще го оценяваме - в положителна, отрицателна или някаква комбинирана посока, е друга тема", каза Живков пред Bulgaria On AIR. 

На въпрос доколко това е съветска окупация, а не е съюзническа окупация той отговори: "По силата на примирието в Москва в края на октомври имаме съюзническа окупация, даже имаме една Съюзна контролна комисия, в която "за цвят", така да се каже, има и британски, и американски представител. Още от самото начало конците се дърпат от съветските висши офицери, които са тук. Комисията практически се управлява от съветския представител - това е Сергей Бирюзов - човекът, който активно ще се меси във вътрешните работи на България през следващите месеци", каза още историкът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback