fallback

Изследовател: Не си даваме сметка колко напреднало е било погърчването ни 

В рубриката "Тяхната история" изследователят говори за епископ Поликарп Патарски (Патароликийски), превел Паисиевата история на гръцки

16.09.2024 | 15:09 Автор: Надя Хамдан

Нищо не се е родило на пусто място, няма нито един самороден гений. Всеки е стъпил на плещите на своите предходници. Това каза в предаването "Операция История" изследователят Ивелин Любенов.

В рубриката "Тяхната история" той разказа за епископ Поликарп Патарски (Патароликийски) - наследник на Софроний Врачански (има спорове дали кръвна или по съребрена линия). Поликарп е превел "История Славянобългарска" на гръцки език. Той е и един от хората, които стоят в основата на това да честваме светите братя Кирил и Методий.  

"Името Поликарп Патарски идва от епископията, на която е наречен, и има различни производни. Иначе се казва Петър Цонков от Котел. Син на Цонков Петров – Шотрека и на някоя Мария, която е от рода Богориди. Има два варианта - да е дъщеря или близка сродница на Софроний Врачански", разказа Любенов пред Bulgaria ON AIR. 

Патарски е в бил в гръцка среда през целия си живот. "Изглежда не си даваме сметка в какъв напреднал стадий е било погърчването по това време. Симеон Табаков, пишейки за Сливен през 1825 година, казва, че в града всички, които са грамотни, са ходили в гръцко училище и са елини, а всички, които са неграмотни, са българи торлаци. Така че малко ни е позакъсняло Възраждането и точно личности като Поликарп имат принос към това да се формира, обособи и еманципира от гръцката, бъдещата българска нация".

Любенов анализира и  решението на Патарски да преведе "История Славянобългарска" на гръцки език: "Аз не виждам друго основание, освен това да влияе на елинизираните българи, защото целият ни елит е преминал през гръцки училища, голяма част са гърчеели. Ние имаме много погърчени родове, които дори не знаем".

"Казва се, че 30, 40 години е събирал материали за българската история и е подготвял труд. Напълно е възможно това да е негов отделен труд, отделна история на българите, а може, както смятат някои изследователи, преводът на Паисиевата история да е допълнен от него, за да включи по-нови събития чак до участието на българите в гръцката революция - 1821 година", смята изследователят. 

Фигурата на Поликарп Патарски илюстрира много важен процес от съзряването и в този смисъл трябва да го поставяме от дясната страна на Софроний Врачански и да говорим за него, обобщи Любенов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback