fallback

Доц. Сивилов за ядрената заплаха: Въпросът е колко луди има около Путин и Байдън

Историкът коментира в предаването "Операция История" доколко е реална ядрената заплаха в днешно време 

16.09.2024 | 12:35 Автор: Надя Хамдан

Много хора не знаят с какъв разрушителен ядрен потенциал разполагат Великите сили и въобще не им хрумва, че той може да бъде освободен от някой политически ръководител, който е нестабилен. Това заяви в ефира на "Операция История" доц. Александър Сивилов - историк, преподавател, автор на книгата "След края на историята".

По думите му много хора твърдят, че ядрената риторика всъщност са само изкуствени червени линии, но той е скептично настроен към тази позиция.

"За мен съществува съвсем реална заплаха и тя не идва само от едната страна. Идва от много посоки. Да, Русия е тази, която в момента най-много и най-ясно показва дрънкането с ядрено оръжие, но от друга страна, опасността ескалацията да дойде например през Украйна, или да дойде от най-неочаквано място, е много, много голяма", подчерта гостът.

Доц. Сивилов отбеляза, че фокусирани върху конфликта в Украйна, лесно забравяме това, което става в Близкия изток.

"Израел е ядрена държава, макар и неофициално. И освен това нямаме представа Иран с какво разполага. Официално те нямат ядрено оръжие, но никой не знае. Другият голям въпрос е ситуацията в Корея - Корейският полуостров. Едната Корея със сигурност е ядрена държава, а в другата има американско ядрено оръжие", отбеляза още историкът пред Bulgaria ON AIR. 

"Идеята, че може да има атомна война и човечеството да оцелее след нея, е абсолютно погрешна. Да речем, че не използват стратегическо оръжие, което автоматично може да изтрие половината страна, ами използват тактическо, тоест с мощта на атомните бомби, които са използвани в Хирошима и Нагасаки, тоест един град ще бъде унищожен при бомбардировката. Оттам нататък обаче настъпва въпросът - това ще е част от глобален конфликт и тази ядрена зима, дори и половината от населението да оживее, няма да можем да я преживеем. Тези основни неща трябва да се казват, за да могат да бъдат озаптени всички велики политици, които в момента използват войната и оръжието като средство на външната и вътрешната политика", каза още доц. Сивилов. 

Той изрази надежда, че има достатъчно възпиращи фактори в самите управленски системи. "Защото нито Путин, нито Байдън могат сами да натиснат червеното копче. Въпросът е около тях колко още луди хора ще има, които могат да направят това нещо", заключи историкът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback