Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Историк: Трябва да се съединим в името на доброто, иначе нищо не сме

"Тонка Обретенова не е никаква баба, тя е велика българка", подчерта Александър Алексиев

15.09.2024 | 21:34 Редактор:

Младите трябва да учат родовата си памет и да знаят, че българският народ е с велика история, най-древната история. А ние трябва да предадем щафетата на тези млади хора. Такова послание отправи колекционерът Александър Алексиев за началото на учебната година.

В предаването "Операция История" Алексиев показа и стари колекционерски снимки на "строителите" на съвременна България, постигнали Съединението и Независимостта, които честваме през септември. Сред фотографиите е и снимката на Тонка Обретенова. Той категорично се противопостави на обръщението "Баба Тонка".

"Тя не ти е баба, каква баба ти е тя? Тя е велика българка - Тонка Обретенова. Ние трябва да се покланяме, като ѝ видим образа", отбеляза Алексиев.

Той цитира написаното от нея до Стефан Стамболов година след Съединението: "Сине, постоянствувайте, защото постоянството прави силата, а силата - Съединението".

"Вижте каква метафора, как тя преобръща цялата ни представа за Съединението. Трябва да се съединим в името на доброто, иначе нищо не сме", каза Алексиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му истинското опиянение е да знаем тези фотографии, архиви, документи, да събираме книги, а младите хора да се възхищават на истинските духовни стойности.

Гледайте целия разговор във видеото.