fallback

Проф. Христо Смоленов: Българите трябва да открият величието си и да се съпротивляват

Общественикът и учен коментира темата за историческото разделение на българския народ, като се върна към корените на това явление

08.09.2024 | 18:15 Автор: Надя Хамдан

Българите често сме били разделени, защото сме били много на брой и защото братоубийството се е смятало за върховен грях. Именно затова нашите предци са се разселвали на различни критични места. Така проф. Христо Смоленов, общественик и учен, отговори на въпроса на Росен Петров "Защо сме все разделени?" в предаването "Операция История". 

Той обърна внимание и на родовия знак на българите (дуло), който според него има по-дълбок смисъл.

"Този символ не е случайно свързан с Дуло. Когато кутите или кутригурите превземат Нипур и забраняват робството, биват наречени от освободените роби "Дуло", което на шумерски означава "добри хора" и "освободители", каза гостът.

Една от ключовите теми в разговора с проф. Смоленов бе впечатляващото познание на древните българи за Космоса и Земята. Според него те са имали изключително точни и задълбочени знания за небесните тела.

"Нашите древни българи, а преди това кутригури, са имали изключително познание за небето", каза професорът.

"Не е просто подражателско мислене по аналогия, а подкрепено от точни знания за размери и пропорции в космическите тела", разказа проф. Смоленов пред Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че тези знания не са били случайни, а част от сакралните строежи като тези в Плиска, Велики Преслав, Сборяново.

"Успях да докажа и мога да го защитя, че нашите древни българи са имали точна представа за екваториалните размери на Земята, сиреч радиус, диаметър, обиколка", категоричен беше професорът.

В края на интервюто проф. Смоленов отправи важно послание към българите по повод Деня на Съединението: "Ще попитам - Е, можахме ли тогава? Можахме ли да тръгнем срещу интригите на всички Велики сили и да намерим нашия път към единение, към съединение? Можахме ли тогава?.“

Той подчерта, че днешните времена не са по-лесни, но че българите трябва да осъзнаят величието на своята история и да се противопоставят на „злокобните планове, които се кроят срещу България“.

"Българите на този ден трябва да си спомнят, че са велики и че припомнянето на тяхното минало величие не е самоцелно, а е за да отприщи у тях енергия на съпротивата, менталната съпротива срещу злокобните планове, които се кроят срещу България... Менталната съпротива чака вас!, заключи ученият. 

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback