Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Проф. Христо Смоленов: Българите трябва да открият величието си и да се съпротивляват

Общественикът и учен коментира темата за историческото разделение на българския народ, като се върна към корените на това явление

08.09.2024 | 18:15 Редактор:

Българите често сме били разделени, защото сме били много на брой и защото братоубийството се е смятало за върховен грях. Именно затова нашите предци са се разселвали на различни критични места. Така проф. Христо Смоленов, общественик и учен, отговори на въпроса на Росен Петров "Защо сме все разделени?" в предаването "Операция История"

Той обърна внимание и на родовия знак на българите (дуло), който според него има по-дълбок смисъл.

"Този символ не е случайно свързан с Дуло. Когато кутите или кутригурите превземат Нипур и забраняват робството, биват наречени от освободените роби "Дуло", което на шумерски означава "добри хора" и "освободители", каза гостът.

Една от ключовите теми в разговора с проф. Смоленов бе впечатляващото познание на древните българи за Космоса и Земята. Според него те са имали изключително точни и задълбочени знания за небесните тела.

"Нашите древни българи, а преди това кутригури, са имали изключително познание за небето", каза професорът.

"Не е просто подражателско мислене по аналогия, а подкрепено от точни знания за размери и пропорции в космическите тела", разказа проф. Смоленов пред Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че тези знания не са били случайни, а част от сакралните строежи като тези в Плиска, Велики Преслав, Сборяново.

"Успях да докажа и мога да го защитя, че нашите древни българи са имали точна представа за екваториалните размери на Земята, сиреч радиус, диаметър, обиколка", категоричен беше професорът.

В края на интервюто проф. Смоленов отправи важно послание към българите по повод Деня на Съединението: "Ще попитам - Е, можахме ли тогава? Можахме ли да тръгнем срещу интригите на всички Велики сили и да намерим нашия път към единение, към съединение? Можахме ли тогава?.“

Той подчерта, че днешните времена не са по-лесни, но че българите трябва да осъзнаят величието на своята история и да се противопоставят на „злокобните планове, които се кроят срещу България“.

"Българите на този ден трябва да си спомнят, че са велики и че припомнянето на тяхното минало величие не е самоцелно, а е за да отприщи у тях енергия на съпротивата, менталната съпротива срещу злокобните планове, които се кроят срещу България... Менталната съпротива чака вас!, заключи ученият. 

Целия разговор гледайте във видеото.