Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Историк: Времето на цар Иван Александър може да се сравни със залеза

Йордан Миленов с анализ на управлението на един от най-знаменитите български царе — Иван Александър, и важността на неговата епоха за България

08.09.2024 | 17:30 Редактор:

Времето на цар Иван Александър (1331 г. - 1371 г.) се свързва с едни мрачни времена на разделение. България е разделена на три и в крайна сметка пада под Османско владичество. Това разкри историкът Йордан Миленов в предаването “Операция История”. 

"Иван Александровото време е моят любим 14 век“, сподели Миленов за Bulgaria ON AIR. И поясни, че този период в европейската история е изпълнен с важни събития. Сред тях са Османската инвазия на Балканите и чумната епидемия от 1348-1349 г., която според историческите сведения довежда до смъртта на една трета от европейското население.

И макар за едни цар Иван Александър да символизира именно това време, други го наричат “геният на дипломацията”. Неговото управление започва през 1331 година и може да бъде разделено на два периода, каза Миленов.

В първия период той е много деен: "Започва с победа при Русокастро. Той я изиграва гениално тактически”, подчерта историкът. По думите му това го легитимира като владетел, който има много трайно присъствие във военно-политическо отношение на Балканите.  

Едно от най-впечатляващите постижения на Иван Александър е икономическото развитие на държавата

България по негово време е икономически силно развита, с активна търговия и дори собствен флот. „Не само жито е изнасял Иван Александър“, разказа Миленов. „Той е изнасял и мед, кожи. Българският восък е бил с ненадминато качество и е стигал чак до Брюксел и Париж.“ По негово време се секат златни, сребърни и медни монети, което укрепва икономиката и позволява на България да инвестира в културни проекти.

Без пари няма култура“, подчерта Миленов. Царят финансира строежа на множество манастири и създава внушителна библиотека, която за съжаление не е оцеляла през вековете. Той е известен и със своите дарения към църквата и културната среда. 

В края на интервюто Миленов пожела на зрителите здраве и вяра. „Нека прочетат нещо за времето на Иван Александър. Благодарение на основата, която поставя Иван Александър, ние успяваме да преминем през този катаклизъм, който бих нарекъл Османското владичество по нашите земи", завърши историкът.

Целия разговор гледайте във видеото.