Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Писмен или безписмен народ са били траките?

"В нашите научни кръгове се откриват нови доказателства", каза археологът проф. Диана Гергова

28.07.2024 | 21:09 Редактор: Йоана Великова

Историята на спорът дали траките са писмен или безписмен народ е интересна. Когато България е в 70-те години, започна да налага една своя културна международна политика, в която тракийските съкровища и траките започнаха да играят основна роля. Тракологията беше млада наука, която се очакваше да развие знанията за траките в световната наука и световните ни знания за културата на древните народи. Тогава се появи тази теза, че траките са безписмен народ, че това, което те предават, е мистерия, но ето, че тракийските съкровища ще ни разкажат за културата на траките. Това каза археологът проф. Диана Гергова в предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история".

Тя заяви, че за траките се знае, че са имали писани закони от Залмоксис, антични автори казват, че в светилището на Дионис е имало таблички с орфееви слова. Тези сведения водят до заключението, че траките са били писмен народ.

"Както българите са създатели на славянската азбука, използвана от толкова много народи, имаме подобен казус: един по-малък народ, който не се е развил така че да остави голяма литература, вече е нарочен, че е безписмен. В нашите научни кръгове се откриват нови доказателства за това, че траките са писали и все повече нови и нови четения на тези надписи ни приближават до това да разберем каква е била културата на траките, за какво те пишат и в какво вярват", обясни проф. Гергова пред Bulgaria ON AIR. 

Целия разговор гледайте във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бонго Бонго
преди 1 час
Ей г-жа стига лъга. Българите създали славянската писменост????Кирил и Методий са чехи, родени в Моравия, изобщо не са стъпвали в България,как станаха българи???Второ, траките са имали писменост , но са унищожени от кого????Дошли славяни и авари унищожили град марцианопол през 596 та година и изведнъж се оформи България, а не Славяния или Авария,?Сещаш ли се за каква лъжа пиша???Как само славяни и авари и изведнъж България Българи не са ли унищожили траките??? И тяхната писменост ... Сигнализирай за неуместен коментар