fallback

Историкът Александър Мошев: Трудно е да се направи пряка връзка между кимерийците и българите

Омир споменава кимерийците като мистичен етнос, каза той

28.07.2024 | 18:16 Автор: Йоана Великова

Когато става въпрос за произхода на древни етноси и племена, най-древните пластове на историята са обвити в някакъв вид митология и легендарни сведения, но когато говорим за кимерийците, името на коня-варварин вероятно ще изникне в съзнанието на повечето хора. Те в науката се определят като един от конните и ирано-езични етноси, но ако навлезем в историята много детайлно, има много повече въпросително отколкото изяснени данни. Омир ги споменава като един мистичен етнос, живееш някъде отвъд океана, в някаква вечна тъма, което не е реална картина за това какво е представлявал народът на кимерийците. Това коментира историкът Александър Мошев, автор на книгите "Bolgar: Тайните на нашия произход" и "Скритата българска история и археология" в предаването "Операция история".

Той заяви, че пряка връзка между кимерийците и българите е трудно да се направи, но се смята, че част от ирано-езичните народи се включват в етногенезата на много по-късни народи от същия регион.

"Всеки един от авторите, които разпалено защитават своите теории е на 100% убеден в правилността на своята аргументация, но когато говорим за толкова отдалечени времеви периоди, се сблъскват коренно различни мнения разчитаме на археологията. Но в този случай археологията не може да ни помогне чак толкова", каза Александър Мошев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback