Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Историк: Какво отношение имаме към наследство ни, ако не можем да го защитим?

Тракийски артефакт е представен като погребална египетска маска в музей в Колумбия, каза Станка Желева

28.07.2024 | 17:28 Редактор: Йоана Великова

Представяме ли и рекламираме ли добре културно-историческото наследство на земите ни и защо светът не знае почти нищо за българската история и за наследството по нашите земи?

"За мен е мисия да представим това, което имаме в България, първо на българите, защото, нашата история е много лошо разказана и представена, нашите деца не познават цивилизациите, които са били по тези земи и с които ние можем само да се гордеем, защото това са едни цивилизации от шесто-седмо хилядолетие пр. Хр., непрекъснато е имало различни култури и народи, които са били на териториите на България и са оставили изключителни следи, артефакти, играли са важна роля в световната история на стария свят, дори и на новия", коментира художникът и историк Станка Желева в предаването "Операция история".

Тя допълни, че в българските музеи и българи, и чужденци се объркват от това, което виждат. Музеите представляват едни прекрасни и невероятни предмети, които изглеждат наистина интересни, но информацията за тях е неясна - няма разказ, няма обяснение защо това е представено и какво изобразява. 

Желева разказа, че в музея на златото в Богота, Колумбия, се прожектира видео, в което се разказва за историята на металообработването в света. В него артефакт от Враца е представен за египетски.

"Със сигурност е някаква грешка, но това се върти от осем години. Аз сезирах директора на музея във Враца, писах и до Министерството на културата. Вече са минали повече от два месеца, няма никаква реакция и това за мен е необяснимо - какво отношение имаме към нашето историческо наследство, ако не можем да го защитим? Трябва да се направи един голям международен скандал, защото това е недопустимо, нарушава всички възможни закони за авторски права и не могат да представят нещо, което е тракийско за погребална египетска маска", заяви Станка Желева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.