fallback

Кой е писателят Николай Райнов?

"Една от мисиите му в живота е била да обикаля цялата страна, за да записва народни говори и диалекти", каза маестро Валентин Стамов

21.07.2024 | 18:07 Автор: Йоана Великова

За писателя Николай Райнов се твърди, че е имал достъп до стари и тайни богомилски текстове, които са били съхранявани на остров Малта. За повечето учени неговите творби са просто легенди, но има изследователи, които твърдят, че Райнов е черпел информацията за тях от скрито или забравено познание. За авторът, който възкресява фигурата на прочутия Боян Мага, говори маестро Валентин Стамов. 

“Много ми е симпатично, когато за много българи, които имат изключително значение за Отечеството, често използваме понятието "противоречива личност". Ако нормален човек се запознае с живота и творчеството на Николай Райнов, може да се побърка, защото човешкото съзнание не може да обхване необхватното, а това, което Райнов представлява, не може да бъде обяснено с обикновени представи за жив човек, защото това, което той извършва и което е свързано с неговия живот, не могат да се обяснят с каквато и да е логика", каза маестро Стамов в предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история".

Според него Николай Райнов е българският писател и творец с най-богат речников запас. Една от мисиите му в живота е била да обикаля цялата страна, за да записва народни говори и диалекти и да види забравените български слова. 

“Той има възможността да пътува в Египет, Сирия, Мала Азия. Това са били местата, за които е известно, че Боян Мага е получил своето посвещение. Райнов е минал по този път и е решил да види от кои земи Боян Мага е получил познание. Затова в неговите трудове той разказва безценни неща за българската общественост”, коментира маестро Валентин Стамов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback