Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Имаме ли хранителен суверенитет?

"Контролът идва с глада", каза Йордан Малджански

21.07.2024 | 19:32 Редактор: Йоана Великова

Какво означава да имаш хранителен суверенитет и България някога имала ли е хранителен суверенитет? Експертът по земеделие и земеделска история Йордан Малджански разказва, че хранителният суверенитет трябва да бъде гарантиран от държавата, тя трябва да гарантира изхранването. 

"Никой не наблюдава дали можем да подсигурим хора, които да управляват производствения процес, да организираш производство и да го управляваш не е елементарна работа. Не е лесно да гледаш крави, можеш да ги гледаш по телевизията, ти трябва да ги отглеждаме и управляваш, трябва експертност"”, заяви Малджански в студиото "Операция история". 

Гостът допълни, че контролът идва в глада. 

"Няма един човек, с когото мога да говоря за нещата, които могат да се направят, нямаме хора, които да управляват. Нищо не знаем, хората не са обучени, връзката между поколенията е скъсана. Няма да имаме промишлено производство, а какво ще имаме, малко, дребно производство? Отидете вижте другите държави, имат промишлено производство, то прави бизнес, произвежда храна и прави пари", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Целия разговор гледайте във видеото.