fallback

Горан Серафимов: РСМ трябва да признае българския произход на Гоце Делчев

"Българите в Северна Македония нямат основни човешки права", каза той

21.07.2024 | 20:30 Автор: Йоана Великова

Отношенията между България и Северна Македония не са никак добри и Скопие няма никакви намерения да спазва постигнатите договорености както с нас, така и с Европейския съюз. И се надяват те да бъдат предоговорени. Защо е важно българите да бъдат вписани в македонската Конституция?

“Френското предложение е от президента Макрон да се реши тогавашната криза на отношенията между Република България и Република Северна Македония. Аз лично бях много против това френско предложение, но то е факт. В него има много неща, които са в интерес на българите от Македония и за България като цяло. Френското предложение е съставено от пет точки. За да може Македония да започне преговори, трябва да изпълни едно от тези пет условия - да впише българите в Конституцията. Преди да стане членка на Европейския съюз, Македония е длъжна да изчисти историческите учебници от лъжите, да признае българския произход на Гоце Делчев, на Самуил и на всички наши исторически личности”, каза българинът от Северна Македония Горан Серафимов.

Българите в Конституцията на РСМ

За предаването "Операция история" гостът сподели, че влизането на българите в Конституцията е много важно за нашите сънародници там, защото те живеят под страшен терор и репресии, те нямат основни човешки права.

"Виждам хора с различни мнения по македонския въпрос и, за съжаление, те може да са малцинство, но все повече се чува тяхната дума, отколкото на истинските патриоти и на хората, които искат да си вършат работата както трябва по закон. България трябва да спре да решава бюрократски въпросът със Северна Македония. Без консултации, без директно участие на българите от Македония в решенията и в политиките, които взима Република България спрямо Република Северна Македония ние нищо няма да постигнем. Ще бъдем унижавани като държава”, заяви Серафимов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор гледайте във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback