Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Горан Серафимов: РСМ трябва да признае българския произход на Гоце Делчев

"Българите в Северна Македония нямат основни човешки права", каза той

21.07.2024 | 20:30 Редактор: Йоана Великова

Отношенията между България и Северна Македония не са никак добри и Скопие няма никакви намерения да спазва постигнатите договорености както с нас, така и с Европейския съюз. И се надяват те да бъдат предоговорени. Защо е важно българите да бъдат вписани в македонската Конституция?

“Френското предложение е от президента Макрон да се реши тогавашната криза на отношенията между Република България и Република Северна Македония. Аз лично бях много против това френско предложение, но то е факт. В него има много неща, които са в интерес на българите от Македония и за България като цяло. Френското предложение е съставено от пет точки. За да може Македония да започне преговори, трябва да изпълни едно от тези пет условия - да впише българите в Конституцията. Преди да стане членка на Европейския съюз, Македония е длъжна да изчисти историческите учебници от лъжите, да признае българския произход на Гоце Делчев, на Самуил и на всички наши исторически личности”, каза българинът от Северна Македония Горан Серафимов.

Българите в Конституцията на РСМ

За предаването "Операция история" гостът сподели, че влизането на българите в Конституцията е много важно за нашите сънародници там, защото те живеят под страшен терор и репресии, те нямат основни човешки права.

"Виждам хора с различни мнения по македонския въпрос и, за съжаление, те може да са малцинство, но все повече се чува тяхната дума, отколкото на истинските патриоти и на хората, които искат да си вършат работата както трябва по закон. България трябва да спре да решава бюрократски въпросът със Северна Македония. Без консултации, без директно участие на българите от Македония в решенията и в политиките, които взима Република България спрямо Република Северна Македония ние нищо няма да постигнем. Ще бъдем унижавани като държава”, заяви Серафимов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор гледайте във видеото.