Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Историк: Не е вярно, че българите сме предатели

"Сериозен проблем възниква с големия син на хан Омуртаг", каза Йордан Миленов

14.07.2024 | 19:34 Редактор: Искра Ангелова

Митологемата за предателския български народ идва от социалистическия период, през който много беше модерно да се говори за предателство - че имаме много предателства и благодарение на тях ние падаме от византийско робство, турско робство. След това този мит за предателството се преекспонира с предателството по време на партизанското движение. Така историкът Йордан Миленов отговори на въпроса предатели ли сме българите.

В студиото на предаването "Операция История" той разясни, че по време на Средновековието за предателство се приема, ако близки до родовата аристокрация или нейни представители са честно свързани с Византия.

"Тези връзки с Византия са свързани с много предателства. Много известен е случаят с хан Телериг. По негово време имало толкова много предателства, че той прибегнал до една хитрост - написал писмо до императора, в което казал, че обстановката е нетърпима и попитал на кого може да се опре. Императорът му праща имената на т.нар. "шпиони", най-вероятно е имало и византийци сред тях. И хан Телериг ги избива", разказа Миленов за Bulgaria ON AIR.

По думите му християнството също е било проблем.

"Има данни, че хан Кубрат е бил християнин и е бил на много голяма почит във Византия. А както знаем, прабългарите вярват в бог Тангра. Дори има версия, че и хан Тервел е бил християнин. Сериозен проблем възниква с големия син на хан Омуртаг, който под влияние на византиец приема християнската религия, вследствие на което е убит от своя брат", коментира още историкът.

Той подчерта, че не е вярно, че българите сме предатели и уточни, че по Османско време някои от българите, които са извършвали предателства, са го правили в името на султана и империята, защото са смятали, че живеят добре.

Гледайте целия разговор във видеото.