Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Всеки изследовател на българската култура в един момент стига до Петър Дънов

"Баща му и дядо му са сред най-изявените българи", каза изследователят Йордан Йорданов

14.07.2024 | 18:15 Редактор: Деси Николова

Един от българите, оказали въздействие върху мисленето на хората, не само у нас, но и по света, е Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя. И до ден днешен може да чуете негови послания като "Обичай, за да бъдеш обичан", "Любовта дава живот, мъдростта дава знание, истината дава свобода, животът дава радост, знанието дава простор". Някои от учения на Дънов са с противоречиви оценки.

"Всеки изследовател на българската култура в един момент стига до учението и учителя Дънов, защото той и неговият живот проникна в цялото общество и цялата българска история и култура", каза изследователят Йордан Йорданов в студиото на предаването "Операция История".

Образованието на Дънов е обширно. Произтича от два големи възрожденски рода. Баща му и дядо му са сред най-изявените българи.

"Първият свещеник и първият свещеник във Варна е баща му - Константин Дъновски. Дядо му Атанас Георгиев лично представлява България и варненци пред Високата порта, където четири години живее на собствени разноски", разказа Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Когато Дънов се завръща от Америка с две висши образования, няколко магистратури и се запознава с модерни науки, първата му книга е "Наука и възпитание".

"В тази книга той прави един цялостен обзор на човешкото развитие и култура и казва, че трябва нов подход, който е научен и систематизиран. Той казва, че чрез науката, възпитанието и образованието може да се развие и организира човешкия индивид и обществото", посочи още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.