fallback

Кой е ген. Иван Колев - бащата на българската конница

Историкът и общественик Стоян Райчевски разказва за именития българин

14.07.2024 | 17:05 Автор: Тодор Петров

Ген. Иван Колев е един от най-прославените български пълководци. Историкът и общественик Стоян Райчевски написа книга за ген. Колев.

"Израснал е сред коне. Неговият баща е гледал няколко коня, но не за да работи с тях, а за езда. Това е характеристика на българската народопсихология, която малко познаваме. От малко дете с часове е препускал с тях. Бесарабските българи преди всичко са тракийски българи", каза гостът на "Операция История".

Ген. Иван Колев участва в Сръбско-българската война като доброволец в София. Проявява се там и се записа във военно училище. С отличен успех е, насочен е към кавалерията, въпреки че командирите му опитват да го насочат към артилерията.

По време на Междусъюзническата война го пращат не в кавалерията, а го правят началник на беломорската отбрана. Там ген. Колев постига невероятни успехи. По време на командването му там нито англичани, нито французи, нито гърци успяват да дебаркират. Пази крайбрежие само с артилерия, нямаме флот. Правени са неуспешни опити за десант.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Операция История
fallback