Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Ивайло Шопски: Основният проблем, който имаме е късата памет

Инициативата "Приют за книги" учи хората да даряват ненужните си книги

07.07.2024 | 16:45 Редактор: Йоана Великова

В предаването “Операция история” изследователят Ивайло Шопски говори за един забравен български герой и някои изумителни документални истории за храброст и чест, които не се побират в представите на днешното време. 

“Основния проблем, който имаме ние е късата памет и от нея си патим и до днес. Много рядко извличаме своите поуки. За да имаме дълга памет и да извличаме поуките трябва все по-често да четем написаното и оставеното преди нас”, каза Ивайло Шопски.

В ефира на Bulgaria ON AIR той разказа за инициативата “Приют за книги”, която учи хората да не изхвърлят своите ненужни книги, а да ги даряват. От инициативата ги носят на различни събития в страната и канят всички, които имат излишни книги да ги дарят на щанда на “Приют за книги”, а хората, които имат нужда - да си вземат. 

“Такива думи като дълг и чест трябва да станат ежедневие във възпитанието на подрастващите и на всички нас. Без тези думи ние сме загубени и искам да се обърна към всички зрители и да им кажа да бъдат много мнителни и чувствителни по темата за нашата православна църква. 200 години ни бяха нужни да се отървем от гръцките владици, а сега има определени хора, които се опитват да отворят врата и да ги поканим да дойдат с почести тук при нас. После още 200 години ли ще се мъчим да ги изгоним? Бъдете внимателни, имаме наша православна църква, имаме патриарх, стига сме гледали към чуждите и стига сме се вписвали към една или друга църква. Имаме си наши духовни водачи, които да следваме”, заяви гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица